Guide til bedre tv-signal.


Tvfiberboks

PIXELERER BILLEDET, ELLER ER SKÆRMEN SORT?
SÅ SKYLDES DET SANDSYNLIGVIS ET DÅRLIGT TV-SIGNAL. HER KAN DU FINDE DE MEST TYPISKE FEJL – OG LØSNINGERNE PÅ DEM.

 

FEJLKILDE 

Antennestik med plastikkappe

Antennestik med plastikkappe altid utætte. Der er ca. en centimeters åbning i skærmen, hvor fremmede signaler kan komme ind. Blot et enkelt stik i samlede installation, kan forstyrre billedet på alle tv apparater i huset.

LØSNING

Vinklet antennestik af god kvalitet

Hvis du selv monterer kabler og stik. Så køb kabel af god kvalitet og stik, der er tætte (metalstik, der klemmes helt sammen om kablets skærm).


 

FEJLKILDE 

Antennekabel med dårlig skærm

På dette antennekabel mangler der en skærm af metalfolie under den ydre skærm af tråd. Det betyder at beskyttelsen mod forstyrrende signaler ikke vil være tilstrækkelig.

 
LØSNING

Dobbelt-skærmet antennekabel

Dobbelt-skærmet med folie og en flettet strømpe af fortinnet kobbertråd. Minimumskrav til tæthed er Class A (85 dB). Antennekabler må ikke bøjes i skarpe vinkler. Hvis du sætter antennekablet fast, så lad være med at hamre en kabelclips ned over kablet, så det deformeres.

Vælg YouSee Ready/Stofa Approved kabel, for at være sikker på at få den nødvendige kvalitet.


 

FEJLKILDE 

Dårlig fordelerdåse

Fordelerdåsen er af plast. Den afskærmer ikke fra udefra kommende signaler det giver en stor åbning i installationen, og mulighed for forstyrelser i TV signalet. Derudover forstærker den ikke signalet, hvilket kan resultere i at TV signalet ikke er stærkt nok til at blive vist korrekt på fjernsynet.

LØSNING

Antenne­forstærker

Det anbefales at bruge en forstærker hvis 2 eller flere fjernsyn skal tilsluttes. Vælg en forstærker og fordeler som er ordentligt afskærmet, kig efter YouSee Ready/Stofa Approved logoerne. HCS 1-4 og HCS 1-8 er eksempler på forstærkere der både kan fordele til flere fjernsyn samtidig med at forstærker signalet.


FEJLKILDE 

Færdigstøbt antennekabel

Som med antennestik i plast, er det ligeledes vigtigt at de færdigstøbte antennekabler er af en ordentlig kvalitet. Det er umuligt at vurdere hvor godt kablet er afskærmet uden at beskadige det eller med avanceret måleudstyr. Dette antennekabel med færdigstøbte stik viste sig at være utæt, da det blev skåret op og undersøgt. Skærmen er ikke ført ordentligt gennem stikket.

LØSNING

Tilslutnings­kabel af god kvalitet

Kablet fra stikdåse til tv apparat skal være af god kvalitet. Kig derfor efter YouSee Ready/Stofa Approved logoerne. Skærmen skal være ført rigtigt gennem stikkene. Sørg altid for at købe godkendte kvalitetskabler, så undgår du problemer med at signalet bliver dårligt.


FEJLKILDE 

Hjemmelavede samlinger

Hjemmelavede samlinger af antennekabler er ikke tilstrækkelige, og det hjælper ikke at sætte stanniol omkring det.

LØSNING

Kvalitets F-stik

Hvis antennekabler skal samles, skal det gøres med F-stik af høj kvalitet.


FEJLKILDE 

Vægudtag uden beskyttelse

Vægudtaget på billedet har ingen metal bagplade til at beskytte mod udefrakommende signaler. Fronten ligner mange andre udtag, og kan derfor let forveksles med et som er i HF-tæt.

LØSNING

Stikdåse

Elektronikken i stikdåsen er beskyttet af et metalhus, samtidig føres skærmen er helt ind til to mm fra skruen, og det bronzefjedrende dæksel lukkes ned over, så udtaget er fuldstændig HF-tæt.

Det er meget vigtigt at få samlet stikdåsen korrekt, da det ellers kan være modtageligt overfor forstyrrende signaler.


FEJLKILDE 

Ubeskyttet antenne­forstærker

Denne forstærker har et hul i toppen, til at justere dæmpningen, men samtidig kan det fungere som en mulig utæthed i designet. Derudover er strømledningerne ført direkte ind i forstærkeren hvor ledningen kan fungere som en antenne der samler forstyrrende signaler op og fører dem direkte ind i forstærkeren.

LØSNING

Antenne­forstærker

Her ses toppen af en forstærker (plasthuset er afmonteret). Her der ingen åbninger direkte til forstærkeren, og den røde strømledning er ført ind i et filter før den forsyner forstærkeren med strøm. Det betyder, at forstyrrende signaler ikke kan slippe ind og ødelægge signalet.

Udefra er det svært at se om den ene forstærker skulle være bedre end den anden. Det understreger blot vigtigheden af at vælge en model, som er godkendt af en 3. part. Modellerne skal være både YouSee Ready og Stofa Approved.


FEJLKILDE 

Selve TV’et kan være problemet

Selv efter fejlløsningstrinene er fulgt kan problemet fortsætte med at eksistere, det kan skyldes at TV’et har en utæthed i tuneren, hvor forstyrrelser kan trænge ind.

LØSNING

Antenne­forstærker

Hvis resten af installationen er HF-tæt, kan der sættes en forstærker på før TV’et, og ved at forstærke signalstyrken op, samtidig med at de forstyrrende signaler er på samme niveau. Det betyder, at TV-signalet er kraftigere end det forstyrrende signal, hvorved fjernsynet i mange tilfælde kan vise billedet uden pixeleringer og andre fejl.

Bemærk at forstærkeren naturligvis også skal være HF-tæt.